Mylné názory na pálenie záhy

Existuje veľa rád ako vyriešiť pálenie záhy – niekedy sú viac, inokedy menej pravdivé. Hoci sú mienené dobre, nie vždy vám pomôžu.

Zistite, ktoré názory nie sú pravdivé.

Mlieko neutralizuje žalúdočnú kyselinu.

Mýtus. Mlieko patrí medzi potraviny, ktoré spúšťajú pálenie záhy, pretože mliečne tuky a bielkoviny urýchľujú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Po vypití sa mlieko stáva kyslým, čiže problémy s dráždením pažeráka a pocit pálenia neprestanú, ale sa ešte prehĺbia.

Citrónová šťava na prázdny žalúdok eliminuje pálenie záhy.

Mýtus. Citrónová šťava uvoľňuje svaly zvierača žalúdka a spôsobuje, že do pažeráka preniká ešte viac kyseliny. Najmä v zime, keď sú časté nádchy, môže konzumácia  čaju s citrónovou šťavou alebo medom stav zhoršiť, pretože ešte viac zvyšuje návrat kyseliny do pažeráka a dráždi ho. U  pacientov s kašľom sa môže kašeľ opakovať v dôsledku pribúdania kyseliny. Kašeľ zvyšuje tlak v brušnej dutine a vytláča kyselinu smerom nahor, čo tiež zhoršuje  pálenie záhy.

Lieky proti páleniu záhy zhoršujú trávenie potravy

Hlavnými funkciami žalúdka je príjem potravy a jej spracovanie na dobre premiešanú žalúdočnú kašu. Kyselina chlorovodíková v žalúdočnej šťave rozpúšťa bielkoviny a tráviaci enzým pepsín ich rozkladá na jednotlivé zložky. K ďalšiemu rozkladaniu dochádza v tenkom čreve. Kyslá žalúdočná šťava rozkladá väčšinu baktérií, ktoré sa dostávajú do žalúdka s potravou. Najúčinnejšími liekmi na kontrolu pálenia záhy sú inhibítory protónovej pumpy. Pôsobia priamo v mieste vylučovania kyseliny a regulujú jej vylučovanie. Stále však umožňujú tvorbu dostatku kyseliny pre správne fungujúce trávenie.

Ako Nolpaza účinkuje si prečítajte v tomto článku.

Pálenie záhy nie je možné eliminovať.

Nie je to pravda. V rozvinutých krajinách sveta sa pálenie záhy vyskytuje každý mesiac u takmer jedného zo štyroch dospelých. Mnoho ľudí trpí pálením záhy v noci alebo sa u nich opakuje dva až trikrát denne, čo výrazne ovplyvňuje kvalitu života. Pri opakovanom výskyte pálenia záhy je potrebná účinná liečba. Inhibítory protónovej pumpy, napr. liek Nolpaza, účinne odstraňujú pálenie záhy, pretože zmierňujú tieto problémy na dobu 24 hodín. Môžete teda pokračovať v každodennom živote bez toho, aby ste sa museli neustále obávať symptómov.

V ľahu môže podloženie hlavy vankúšmi zmierniť pálenie záhy.

Čiastočná pravda. Nie je to však práve najefektívnejší spôsob riešenia problému. Ak sa pálenie záhy v ľahu zhoršuje, je dobré mať hlavu a hrudník vyššie ako nohy. Vankúšmi však vytvoríte polohu tela, v ktorej sa zvyšuje tlak na žalúdok. Ak sa dá, zdvihnite si čelo postele alebo nakloňte celú posteľ. V ľahu sa snažte nájsť takú polohu, pri ktorej je tlak na zvierač pažeráka najmenší.

Prečítajte si 10 tipov, ktoré vám pomôžu eliminovať pálenie záhy...

Nolpaza 20 mg, 7 tbl alebo 14 tbl, je voľnopredajný liek na vnútorné použitie. Pred použitím lieku si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov, alebo sa poraďte s lekárom, či lekárnikom. Nolpaza obsahuje pantoprazol.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto