Ako vplýva konzumácia alkoholu a fajčenie na pálenie záhy?

Vedeli ste, že okrem potravín s vysokým obsahom tuku, pikantných jedál či kávy môže pálenie záhy spôsobiť aj alkohol a fajčenie? Ak vás počas večierkov zvykne prekvapiť nepríjemné pálenie záhy, prečítajte si, prečo sa to deje a čo pomáha uľaviť od nepríjemných pocitov.

Prečo vzniká pálenie záhy?

Jedlo a nápoje putujú po konzumácii cez pažerák do žalúdka, kde ich rozkladá žalúdočná kyselina. Zatiaľ čo žalúdok je prispôsobený na kontakt s kyselinami, pažerák a iné tkanivá v tele nie sú. Preto ak sa z nejakého dôvodu uvoľní dolný pažerákový zvierač a obsah žalúdka sa vráti späť do pažeráka (nazývame to reflux), nastáva dráždenie a iné nepríjemne pocity.

Čo spôsobuje oslabenie svalu zvierača medzi žalúdkom a pažerákom? Okrem rôznych ochorení, liekov či tehotenstva môže oslabenie vyvolať aj nezdravý životný štýl, ktorý pozostáva z nezdravej stravy, konzumácie väčšieho množstva alkoholu a fajčenia.

Viac si o príznakoch, príčinách a liečbe pálenia záhy môžete prečítať v tomto článku.

Ako alkohol prispieva k páleniu záhy?

Časté pálenie záhy sa nazýva gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) a mnohé štúdie potvrdzujú priamy súvis medzi zvýšenou mierou konzumácie alkoholu a ochorením GERD. Na rozvoj ochorenia vplýva síce viac faktorov, no zdá sa, že jedným z nich môže byť aj alkohol. Alkohol môže priamo zapríčiniť pálenie záhy alebo zhoršiť jeho príznaky.

Alkohol môže:

  • priamo dráždiť sliznicu pažeráka,
  • uvoľňovať svaly, konkrétne pažerákový zvierač, ktorý inak zodpovedá za to, aby obsah žalúdka neprenikal späť,
  • zvyšovať tvorbu žalúdočných kyselín,
  • zvyšovať chuť na nezdravé jedlá, ktoré majú tiež tendenciu spôsobovať pálenie záhy.

Ak okrem alkoholu konzumujete sladené a sýtené nápoje (alebo priamo miešané drinky), poprípade fajčíte, aj to môže zvyšovať riziko vzniku pálenia záhy.

Ako fajčenie prispieva k páleniu záhy?

Ani mechanizmus pri fajčení a následnom pálení záhy nie je priamočiary. Udáva sa, že nikotín v cigaretách môže uvoľňovať pažerákový zvierač, a tým napomáhať refluxu. Fajčenie tiež znižuje produkciu slín a tie sú zas bohaté na bikarbonát, ktorý pomáha chrániť sliznicu pažeráka pred žalúdočnou kyselinou.

Ak kvôli častému fajčeniu kašlete, aj to môže zhoršovať váš stav. Konkrétne zvýšený tlak v brušnej dutine počas kašľania môže vytlačiť kyselinu zo žalúdka nahor, čím sa dráždi pažerák.

Mnoho ľudí má rituál v rannej káve s cigaretou, alebo fajčí popri konzumácii alkoholu. Tieto kombinácie však spájajú faktory, ktoré zhoršujú alebo priamo vyvolávajú reflux kyselín a následné pálenie záhy.

Ako bojovať s nepríjemným pálením záhy?

Niekomu môžu spôsobovať pálenie záhy určité drinky, u niekoho zas hrá rolu objem prijatého alkoholu. Preto je dobré sledovať svoje telo a všímať si, ktorý prípad sa týka vás. V každom prípade si treba dávať pozor aj na kombináciu s nezdravým jedlom a sladenými či sýtenými nápojmi. Ak prídete na to, čo vám spôsobuje alebo zhoršuje ťažkosti, môžete sa tomu vyhnúť a dostať tak pálenie záhy pod kontrolu.

Pri fajčení je odporúčanie jednoduché – minimalizujte zlozvyk alebo sa pokúste prestať, pretože to môže spôsobiť mnohé iné problémy. Ak to však nedokážete a hľadáte alternatívy, je dobré vedieť, že žuvací tabak nie je dobrou cestou. Dôvod je ten, že nikotín uvoľňuje postupne, a to znamená ešte častejšie pálenie záhy. Siahnuť môžete radšej po žuvačkách či náplastiach.

V oboch prípadoch vám môže pomôcť voľnopredajný liek Nolpaza 20 mg, ktorý pôsobí priamo v žalúdku a reguluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Menší objem kyselín potom znižuje riziko ich prechodu do pažeráka, čo spôsobuje vyššie spomínané ťažkosti.

Nolpaza obsahuje liečivo pantoprazol (inhibítor protónovej pumy), ktoré je považované za veľmi účinný liek proti páleniu záhy. Už jedna tableta denne zaistí 24-hodinový účinok a u väčšiny pacientov vylieči pálenie záhy po 2 (až 4) týždňoch liečby.

Ešte viac tipov, ako sa zbaviť pálenia záhy, nájdete v tomto článku.

Nolpaza 20 mg, 7 tbl alebo 14 tbl, je voľnopredajný liek na vnútorné použitie. Pred použitím lieku si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov, alebo sa poraďte s lekárom, či lekárnikom. Nolpaza obsahuje pantoprazol.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto