Spánok a pálenie záhy

Problémy s pálením záhy patria medzi najčastejšie zdravotné problémy tejto doby.

Vedeli ste, že pálenie záhy je druhou najčastejšou príčinou nespavosti? Často sa vyskytuje v noci. Niekto sa budí aj na dráždivý kašeľ spôsobený refluxom (návratom) kyslého obsahu žalúdka do pažeráka alebo úst. Nedostatok spánku znižuje vitalitu, čo môžete vnímať ako únavu, vyčerpanie, stratu sily a nesústredenosť. A to zasa ovplyvňuje produktivitu doma aj v práci na ďalší deň.

Denný a nočný cyklus problémov s pálením záhy

Nočné pálenie záhy

Aké faktory môžu prispieť k zhoršeniu nočných problémov?

  • Existuje aj súvislosť medzi vysokým indexom telesnej hmotnosti (BMI) a väčším obvodom pásu a rizikom pálenia záhy v noci, pretože nadmerný tuk na bruchu tlačí na žalúdok.

V ŠTÚDII S TISÍC PACIENTMI, KTORÍ TRPELI PÁLENÍM ZÁHY, AŽ 75 % ÚČASTNÍKOV MALO PROBLÉMY SO SPÁNKOM A 63 % Z NICH UVIEDLO, ŽE PÁLENIE ZÁHY OVPLYVŇUJE KVALITU ICH SPÁNKU. (1)

Čo robiť, ak pálenie záhy prichádza najmä v noci?

Ponukáme vám niekoľko jednoduchých rád pre kvalitný spánok.

  • Jedlá si plánujte. Medzi jedlami jedzte viac ovocia a zeleniny a vyhýbajte sa nezdravým desiatam a olovrantom a potravinám, ktoré zaťažujú žalúdok. 
  • Dávajte si pozor na porcie jedál. Jedlo dobre požujte a vyhýbajte sa prejedaniu. Ak je porcia jedla väčšia ako vaša päsť, je to príliš veľká dávka a musíte ju zredukovať.
  • Nelíhajte si hneď po jedle a nejedzte aspoň 2 až 3 hodiny pred spánkom.
  • Počas spánku majte hlavu vo vyvýšenej polohe. Ak máte problémy so spánkom, podložte si čelo postele, aby ste mali hlavu vyššie ako telo. Tak zabránite tomu, aby sa žalúdočná kyselina vracala do pažeráka.

1. Shaker R a kol. Nočné pálenie záhy je podceňovaným klinickým problémom, ktorý ovplyvňuje spánok a fungovanie počas dňa: Výsledok  Gallupovho prieskumu, ktorý uskutočnila Americká asociácia gastroenterológov. Am J Gastroenterol 2003; 98(7): 1487 – 493

Nolpaza 20 mg, 7 tbl alebo 14 tbl, je voľnopredajný liek na vnútorné použitie. Pred použitím lieku si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov, alebo sa poraďte s lekárom, či lekárnikom. Nolpaza obsahuje pantoprazol.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto