Telesná hmotnosť môže ovplyvniť pálenie záhy

Chcete sa zbaviť opakovaného pálenia záhy zmenou svojho životného štýlu? Váš  index telesnej hmotnosti (BMI) vám hneď ukáže, či máte nadváhu. Je známe, že príznaky gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD) sa môžu zhoršovať, keď sa zväčšuje obvod vášho pásu.

Čo je to GERD a aké sú typické príznaky? Zistíte v tomto článku.

Výskum ukázal, že nadváha zdvojnásobuje riziko vzniku GERD.

Prečo je to tak?

Tuk v brušnej dutine tlačí zospodu na žalúdok, preto sa nevyprázdňuje tak, ako by sa mal. Tlak na žalúdok môže uvoľniť zvierač žalúdka a spôsobiť spätný tok – reflux. Žalúdočná kyselina sa vracia do pažeráka a spôsobí pálenie záhy. Okrem toho ľudia s nadváhou majú tendenciu jesť jedlá, ktoré spôsobujú pálenie záhy. Kombinácia mastných jedál a alkoholu zvyšuje telesnú hmotnosť a uhľovodíky tento problém ešte zhoršujú. Pálenie záhy môže spôsobovať aj káva, čokoláda a prekvapivo aj zdravé potraviny, ako sú orechy či avokádo (kvôli obsahu tukov).

Princíp chudnutia je jednoduchý  – musíte spáliť viac kalórií ako prijmete. V praxi je to však náročnejšie. Nasledujúce jednoduché rady vám však pomôžu telesnú hmotnosť upraviť a tak zmierniť symptómy ako pálenie záhy.

  • Jedlá si plánujte. Jedzte viac ovocia a zeleniny medzi jedlami a vyhýbajte sa nezdravým desiatam a olovrantom
  • Dávajte si správne porcie jedál. Nadbytočné kalórie prijímame vo veľkých porciách jedla a v nesprávnej strave. Ak je porcia väčšia ako vaša päsť, je to príliš veľa. Zredukujte ju.
  • Neprijímajte kalórie v nápojoch. Väčšina ľudí prijíma takmer polovicu odporúčanej dennej dávky kalórií z tekutín. Namiesto sladkých nápojov pite vodu, alebo si doprajte šálku voňavého bylinkového čaju.
  • Vyhýbajte sa alkoholickým nápojom.

Ak po jedle často trpíte pálením záhy, môžete si pomôcť liekmi, ktoré kúpite v lekárni aj bez lekárskeho predpisu. Pomôže vám napríklad liek Nolpaza, ktorý je veľmi účinným riešením tohto problému. Malá tableta sa ľahko prehĺta a môžete ju užiť kedykoľvek počas dňa.

Viac si o Nolpaze prečítate tu.

Nolpaza 20 mg, 7 tbl alebo 14 tbl, je voľnopredajný liek na vnútorné použitie. Pred použitím lieku si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov, alebo sa poraďte s lekárom, či lekárnikom. Nolpaza obsahuje pantoprazol.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto