Pálenie záhy – častý sprievodný jav jari

Jar väčšinu ľudí napĺňa pozitívnou energiou, prebúdza a posilňuje ich. Pre mnohých to ale znamená aj príchod žalúdočných problémov. 

Prečo nás na jar môže páliť záha?

Je známe, že pálenie záhy často spôsobujú stravovacie návyky. Ale iba málo ľudí vie, že na jar môžu tieto problémy spôsobovať aj vplyvy prostredia.

Hlavnou príčinou je vyššia koncentrácia peľu vo vzduchu. Peľ je pre niektorých ľudí alergén, ktorý spôsobuje precitlivenosť imunitného systému. Po vdýchnutí alergénov sa telo snaží brániť a produkuje protilátky, ktoré cudzie látky zneškodnia. Zvýši sa množstvo histamínu, ktorý spúšťa imunitnú odpoveď a obranné reakcie v tele. Cieľom je, čo najrýchlejšie vylúčiť alergén z tela. Začnú nám slziť oči, opuchne nám nos, kýchame. Okrem toho histamín stimuluje činnosť parietálnych buniek v sliznici žalúdka. Následkom zvýšenej aktivity protónových púmp sa zvyšuje tvorba žalúdočnej kyseliny, čo môže spôsobovať pálenie záhy.

Jednoducho povedané – telo sa snaží zneškodniť alergén a začne tvoriť viac kyseliny pre prípad, že by sa alergén dostal do žalúdka.

Lieky na liečbu pálenia záhy

Úľavu vám môžu priniesť lieky na pálenie záhy. Lekárne ponúkajú veľa možností. Ktorý liek si vybrať a ako sa zorientovať? Pozrite si nasledujúcu tabuľku a zistite ako sa jednotlivé lieky líšia.

 Inhibítory protónovej pumpyBlokátory H2 receptorovAntacidá
Mechanizmus účinkupriamo potláčajú vylučovanie žalúdočnej kyselinynepriamo potláčajú vylučovanie žalúdočnej kyselinylen neutralizujú kyselinu v žalúdku
Trvanie účinku24 hodín12 hodín1 až 2 hodiny
Dávkovanieraz dennedvakrát denneniekoľkokrát denne
  • Antacidá (hydrotalcit, hydroxid hlinitý, hydroxid horečnatý, hydrogénuhličitan sodný)
    Rýchlo neutralizujú žalúdočnú kyselinu, nepotláčajú jej vylučovanie. Ich účinok je krátkodobý a musia sa užívať často..
  • Blokátory H2 receptorov (ranitidín)
    Čiastočne potláčajú vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Ich účinok nastáva trochu neskôr než účinok antacíd, ale trvá dlhšie (6 až 12 hodín). Ak sa užívajú niekoľko dní po sebe, ich účinok sa postupne znižuje. Sú dostupné len na lekársky predpis.
  • Inhibítory protónovej pumpy (pantoprazol, omeprazol)
    Sú to najúčinnejšie lieky na liečbu pálenia záhy, pretože priamo potláčajú vylučovanie žalúdočnej kyseliny.

Pri opakovanom pálení záhy je nutná účinná liečba.

Mnoho lekárov dôveruje lieku Nolpaza ako riešeniu s dlhotrvajúcim účinkom. Nolpaza obsahuje 20 mg pantoprazolu a je dostupná aj bez lekárskeho predpisu. Je to jeden z inhibítorov protónovej pumpy, ktoré majú vďaka svojmu špecifickému mechanizmu účinku  silnejší a dlhší účinok než iné voľnopredajné produkty. Účinne reguluje všetky fázy vylučovania kyseliny (bazálnu, nočnú a závislú od potravy). Keďže pôsobí priamo na mieste, kde sa žalúdočná kyselina vylučuje, umožňuje dlhodobú kontrolu  pálenia záhy.
Liek Nolpaza v 1 tablete prináša celodenný účinok a menej častý výskyt pálenia záhy.

Nolpaza 20 mg, 7 tbl alebo 14 tbl, je voľnopredajný liek na vnútorné použitie. Pred použitím lieku si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov, alebo sa poraďte s lekárom, či lekárnikom. Nolpaza obsahuje pantoprazol.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto